EU-kandidat 2009

fredag 11 september 2009

Ryanair satsar på ett ja 2 oktober.

Ryanair med trafik från Nyköping kommer att satsa ca 5 miljoner kronor på ja-kampanjen på Irland.

Lågprisbolaget Ryanairs chef Michael O´Leary har kastat sig in i den irländska kampanjen inför folkomröstningen den 2 oktober med att idiotförklara samtliga politiker. Alla politiker på jasidan är ”inkompetenta” och nejsidans företrädare kallade han ”headbangers”[dumskallarna, pundhuvudena], skriver Irish Times.
Michael O'Leary anser att en majoritet av irländarna skulle rösta ja på grund av den ekonomiska krisen men uttryckte stort tvivel på att premiärminister Brian Cowen och utrikesminister Micheál Martin är kapabla att föra ja-sidan till seger. Lämnas ja-kampanjen över till dessa och andra inkompetenta finns det en risk att ja-sidan förlorar igen, sade Michael O'Leary.

Om Ryanair inte drar igång en kampanj för ett ja är det risk att nej-sidan vinner igen. Utan EU kommer Irland att styras av våra inkompetenta politiker och odugliga statstjänstemän, sade Michael O’Leary. Kan storbolagens intressen uttryckas klarare?

Sinn Feins viceordförande Mary Lou McDonald anser att Ryanair motarbetar fackföreningar och internationellt erkända arbetsvillkor och att flygbolagets affärsmodell bygger på låga löner, dåliga arbetsvillkor och dolda kostnader för konsumenten. Ryanair stödjer Lissabonfördraget eftersom det främjar en ekonomi av Ryaniarmodell med "a race to the bottom" sänkningar till botten när det gäller löner och andra villkor.

Lissabonfördraget undergräver alla kollektiva avtal och kommer att ersättas av minimivilkor. Det är underligt att flertalet fackföreningar under ledning av Wanja Lundby-Wedin i Europa givit upp löntagarnas rättigheter som har uppnåtts efter lång facklig kamp. Inte minst de i Sverige, minns Vaxholm.

Så kommer vi då till Jan Carle och Miljöpartiet i Nyköping. Nyköpings kommun har ett 55-miljonersavtal med flygbolaget Ryanair. Hur många av dessa går till ja-kampanjen? Avser Michael O'Leary att Carle eller Miljöpartiet är ”inkompetent” eller ”headbangers”[dumskallar, pundhuvuden]?

Ja, frågan kan ju ställas.

1 kommentar:

  1. Declan Ganley anklagades att som miljadär ge sig in och påverka folkopinionen. Nu är det helt tyst när storbolagen gör det! Frågan är då är det själva ställningstagandet som är fel om någon är emot men rätt om någon är för?

    SvaraRadera