EU-kandidat 2009

söndag 7 juni 2009

Allt talar för alleuropeiskt politiskt parti


Ett nytt parti har i opinionsundersökningar visat att det finns!
Ändå blev det tydligt hur fel opinionsundersökningar slår i just EU-val när Junilistan nådde 14 procent i senaste EU-valet. EU-valet är mer ett personval och frågan om partival för många väljare ej styrande i svaret.

EU-valet handlar heller inte om regeringsmakten i en höger- eller vänsterskala då de valda till 95 procent röstar lika i EU. EU-valet handlar i högsta grad om kandidaternas förtroende.
I parlamentet handlar det om att de 190 partierna mal och nöter varandras ståndpunkter tills en urvattnad eller för alla olycklig kompromiss beslutas.

För att viktiga frågor för en väljare ska få genomslag behövs ett alternativ med alleuropeiska partier som anser lika oberoende av vilket land ledamöterna kommer från. Libertas är det första försöket att skapa ett parti i Europaparlamentet. Det är på sin plats att påpeka att Sverige sänder 2,4 procent av ledamöterna till parlamentet. Således skulle ingen få åka dit om den svenska modellen med fyraprocentsspärr tillämpades.

Det svenska valsystemet sätter även upp höga murar mot nya politiska vindar. Det är en fantastisk utmaning att starta ett nytt parti. De etablerade upprörs av att valsedlar ska få ligga på samma ställe och att Benny Andersson ger ett stöd till F!. Helt plötsligt ska formen för gåvor ses över. Det är tacksamt, då kan ju det orimliga skattebetalda stödet till de etablerade partierna granskas. Lika vilkor borde även gälla i politiken.

Demokratin i Sverige går på sparlåga då medier väljer att låta riksdagspartierna breda ut sig trots att det handlar om ett EU-val. Den fria rösten lever på internet och blir nätet en konkurrent till etablissemanget. Som aldrig förr kan utmanarna göra en valrörelse med stöd av ett massivt engagemang i sociala medier. Libertas valde att använda twitter och youtube för att nå ut med budskapet.

Libertas klarade inte av att snabbt bli en folkrörelse. Min övertygelse är att det framöver kommer att bli fler alleuropeiska partier som bildas för att medborgarna ska kunna välja på riktigt. Som det är nu med 190 partier vet ingen vad de egentligen väljer. Problemet är uppenbart för M och KD blivande kandidater som sitter i en grupp där nyfascister ingår, normalt i Italien men inte i Sverige.

Personligen hamnar min röst på utmanaren Piratpartiet.
Mihkel Nõmm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar