EU-kandidat 2009

tisdag 19 maj 2009

Demokrati?

Demokrati och yttrandefrihet är Välkända begrepp. Demokrati (= folkstyre) är det stora ordet. Yttrandefriheten verktyget som ger möjlighet till folkstyre. Så kunde det vara men EU omvandlar begreppen och får oss att tro att valfrihet är lika med demokrati. Men lyssnar makten i Bryssel på folket?

Franska folket fick yttra sig 2005 i en folkomröstning. Det fick Nederländerna också. Båda folken blev överkörda av kommissionen och av parlamentet. Irland har röstat nej till Lissabonfördraget. Nu ska de rösta om så att de rösta ja. I Sverige har riksdagen på egen hand röstat ja till Lissabonfördraget. Trots att de visste att svenska folket skulle ha röstat nej. Verkar helt orimligt att Riksdagen går emot folket även här i Sverige.

I Lissabonfördraget finns även skrivningar om effektiviseringar av den politiska beslutsgången. Bland annat avskaffas den svenska vetorätten. Dessutom förs mer makt över till EU-parlamentet. Men varför går svenska riksdagspolitiker, mot folkviljan, med på mer maktöverföring till EU?

Förklaringen är att EU-organisationens mål i de flesta avseenden sammanfaller med de mål som samhällets makthavare har i sina uppgifter och maktpositioner. Övre skiktet ur näringslivet + yrkespolitiker + fackliga organisationer har nämligen som främsta mål och ansvar att effektivisera och koordinera näringsliv och politik – främst ur en ekonomisk aspekt.

Fackliga ledare som Wanja Lundby-Wedin har accepterat att kollektivavtalen måste bort och att minimilöner ska införas. Hon företräder EU:s effektivitetsbehov. Därför krockar hon med sina medlemmars behov av ett annat rättvisare och mer demokratiskt samhälle.

EU drivs framåt av ett skikt i samhället som inte har en värdering som stämmer överens med begreppet folkstyre. Parlamentet var aldrig tänkt att få makt att styra. Det är därför naturligt att EUs medborgare har svårt att förstå varför de ska rösta på 190 olika partier.

Libertas vill att det ska gå att veta vad man röstar på och att samma grunder ska gälla över hela unionen. Det är att ge folket en röst. Säger folket nej så ska det inte tolkas som ett ja.

Mihkel Nõmm

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar