EU-kandidat 2009

torsdag 7 maj 2009

EU-fördraget hotar svensk sjukvård och arbetsrätt

Den inte marknaden är grunden för allt arbete i EU. 
Nu tar EU språnget in i nya politikerområden. Det gäller det fria vårdvalet i Europas, arbetstidsdirektivet, kollektivavtalet och minimilöner och den utvidgade rättsordningen där EG- domstolen nu får en ytterligare högre makt och blir överstatlig och sista instans som inte går att överklaga.
EU-minister Cecilia Malmström verkar vara helt överkörd av regeringen. När hon i februari 2008 undertecknar utkastet till den svenska översättningen av Lissabonfördraget skriver hon i förordet "Här i Sverige kommer riksdagen under hösten att ta ställning till om fördraget ska godkännas. Inför det beslutet är det viktigt att med en bred debatt om vad det nya Lissabonfördraget innebär för Sverige och EU, för demokrati och för möjligheterna att lösa gemensamma problem i Europa."

Har någon sett eller hört någon debatt?
Arbetstidsdirektivet påverkar i högsta grad sjukvårdens organisation då dagens tolkning blir att jourtid skall räknas som fullt betald tid. Konsekvensen blir att det kommer att saknas tiotusental läkare i Europa för att arbetstiderna ska fungera. Ingen kan ju påstå att det snabbt går att ta fram sjukvårdspersonal för att täcka upp. Den enda läsning som går att se är att arbetet i läkarkåren organiseras som ett kontinuerligt femskift där jourtjänsten försvinner.

Svenskt kollektivavtal godkänns inte av EU.
Före folkomröstningen om EU sade socialdemokraterna, fackföreningar och arbetsgivare att Sverige hade ett undantag. Något sådant har aldrig existerat. Hela den socialdemokratiska retoriken förde 1994 hela Sveriges befolkning bakom ljuset i frågan om undantag. Nu finns en möjlighet att rätta till felet genom att kräva ett undantag i Lissabonfördraget. LO:s företrädare Wanja Lundby-Wedin samt socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin visar inte något intresse att försvara kollektivavtalen.

Det fria vårdvalet inarbetas i det nya fördraget. 
Dagens landsting med i de flesta fall svaga politisk ledning skulle utmanas av starka vårdbolag. Den svaga styrningen i vården riskerar då med allt flera konkurrerande aktörer att försvåra planeringen och ett hot mot en planerad ekonomi. I klartext hot mot sjukhusen. Redan nu ser vi en aggressiv marknadsföring och raggning av patienter som bygger på billigt flyg från Stockholm/Skavsta till Tyskland.

I Lissabonfördraget är inskrivet att EG-domstolen förs in i den inre marknaden.
Därmed blir EG-domstolen hela EU:s högsta domstol. Om detta står det 8 rader i Artikel 17. Rätt till egendom. Den lilla texten kommer att få avgörande konsekvenser för svenskt rättstolkning. Om detta är det oerhört tyst.

Vad har EU-minister Cecilia Malmström egentligen gjort i sakfrågan?
Varför är socialdemokratin tyst?
I tysthet beslutade Riksdagen att anta Lissabonfördraget och flytta över 70-80 procent av folkets makt till EU och kommissionen.

Sverige och Europa behöver ett parti som kan lyfta frågan till att folket får avgöra.
EU-parlamentet har idag 190 olika partier och vad kommer ut av en sådan mix. Folkomröstningar är det givna instrumentet för viktiga frågor. Ett ständigt föränderligt EU skall utvecklas under medborgarnas kontroll och öppenhet och offentlighet ska vara grunden i en demokratisk utveckling.

Stöd det all-europeiska partiet Libertas. Då slipper du köpa grisen i säcken. 
Du väljer den utveckling som Libertas har i sin plattform.

Mihkel Nõmm
Kandidat för Libertas Sverige


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar