EU-kandidat 2009

söndag 31 maj 2009

EU-parlamentet saknar folkets kontakt

Med Lissabonfördraget representerar varje parlamentariker 657.200 invånare.

Svenska riksdagsledamöter representerar 25.788 invånare. Skillnaden är ett irreparabelt demokratiskt underskott. Om riksdagens ledamöter skulle representera lika många invånare som EU:s parlamentariker skulle den svenska riksdagen bestå av knappt 14 ledamöter. Det skulle öka effektiviteten, men naturligtvis vara förödande för demokratin.

EU-parlamentet som väljs den 4-7 juni kommer att ha 736 ledamöter. Sverige utser 18 av dem. Det är 2,4 procent. Övriga 718 ledamöter, eller 97,6 procent utses av andra. Skulle det se ut på samma sätt i den svenska riksdagen utsåg svenskarna nio ledamöter. Övriga 340 riksdagsledamöter utsågs av någon annan.

Man kan tycka att Sverige bara ska vara en delstat i EU. Men går det inte att låtsas att Sverige både kan fortsätta att vara en självständig stat och lämna över mer och mer makt till ett parlament där vi väljer 2,4 procent. En nivå som är under riksdagspärren.

Om vi styrs av ett parlament, som till 97,6 procent utses av andra är i praktiken, lika osjälvständigt som Sörmland, Västerbotten eller Skåne.

Ett EU med sådan makt innebär att den svenska demokratin, folkstyret marginaliseras.
Sverige får en demokrati till 2,4 procent. Därför är det viktigt att det finns ett all-unionellet parti där en röst i Sverige är likvärdig en röst i något annat land. För vad är det annars vi ska välja?

Libertas är det första försöket att skapa ett parti rakt över EU som talar om transparens och folklig makt. Tyvärr finns inga valsedlar i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar